Τι είναι;
Το DCIS είναι η πιο πρώιμη μορφή καρκίνου του μαστού. Σχηματίζεται μέσα στους πόρους που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Όταν ένας καρκίνος είναι «in situ», σημαίνει ότι δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από το μέρος όπου πρωτοδημιουργήθηκε. Για το DCIS, σημαίνει ότι ο καρκίνος βρίσκεται μόνο στον πόρο και δεν έχει εξαπλωθεί στους ιστούς γύρω του. Είναι ιάσιμο στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα του DCIS;
Το DCIS συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί σαν ένα ψηλαφητό ογκίδιο ή κάποιο έκκριμα από τη θηλή.
Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση;
Οι περισσότερες περιπτώσεις DCIS εντοπίζονται στη μαστογραφία κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Εμφανίζεται συνήθως με την εικόνα μικροσκοπικών λευκών στιγμάτων ή όπως ονομάζονται πιο σωστά, μικρο-αποτιτανώσεων.
Εάν η μαστογραφία σας δείξει μικροαποτιτανώσεις οι οποίες έχουν ύποπτη μορφολογία τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί βιοψία στην περιοχή. Αυτή η βιοψία ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο χειρουργείο με εκτομή της ύποπτης βλάβης είτε με τοπική αναισθησία υπό μαστογραφική καθοδήγηση (στερεοταξία).
Πώς αντιμετωπίζεται το DCIS;
Η πρώτη θεραπεία για το DCIS είναι η χειρουργική επέμβαση. Ο τύπος του χειρουργείου θα εξαρτηθεί από την έκταση και τη θέση της βλάβης. Εάν το DCIS βρίσκεται σε μια μικρή περιοχή του μαστού, μπορεί να πραγματοποιηθεί επέμβαση διατήρησης του μαστού με εκτομή μόνο της βλάβης. Εάν όμως το DCIS καλύπτει μεγάλο μέρος ή βρίσκεται σε διαφορετικά τεταρτημόρια του μαστού, είναι δηλαδή εκτεταμένο, είναι δυνατόν να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο μαζικός αδένας, διατηρώντας όμως το δέρμα και τις περισσότερες φορές και τη θηλή (βλέπε ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ)
Χρειάζεται άλλη θεραπεία μετά την επέμβαση;
Ο στόχος είναι να μειωθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου (είτε ως DCIS είτε ως διηθητικός καρκίνος μαστού). Χρησιμοποιούνται θεραπείες οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσετε ξανά κακοήθεια.
- Χημειοθεραπεία ΔΕΝ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του DCIS.
- Ακτινοθεραπεία. Συστήνεται μετά από χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού. Τα άτομα όμως που κάνουν μαστεκτομή για DCIS συνήθως δεν χρειάζονται ακτινοθεραπεία.
- Ορμονοθεραπεία. Φαρμακευτικές ουσίες που εμποδίζουν τις ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη, που κυκλοφορούν στον οργανισμό, να δράσουν στα κύτταρα του μαστού. Χορηγείται εάν ο καρκίνος είναι ορμονοεξαρτώμενος.
Παρακολούθηση μετά τη θεραπεία;
Είναι απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία και κλινική εξέταση ώστε να διαγνωστεί το νωρίτερο δυνατόν μια πιθανή επανεμφάνιση του DCIS ή ενός διηθητικού καρκίνου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις βεβαίως οι ασθενείς πηγαίνουν εξαιρετικά και υπάρχει πλήρης ίαση!